نكات مهم و ضروري در كاشت درخت بادام
درخت بادام از نظر شكل ظاهري درختي با برگ هاي باريك و ??? تا ? متر ارتفاع و متراكم مي باشد. بادام ها داخل ميوه هايي شبيه به هلو رشد كمي كنند. اگر چه پوشش دور آن ها براي مردم ميوه به حساب نمي آيد اما اين پوسته از نظر تكنيكي، جزء ميوه ها محسوب مي شود. تا انتهاي اين مطلب با آلفا نهال همراه باشيد.
براي برداشت بادام شيرين، در هنگام كاشت حتماً بايد بادام شيرين بكاريد. بادام تلخ و شيرين دو نوع متفاوت از بادام هستند. بادام تلخ داراي سيانيد مي باشد. از كاشتن اين نوع بادام خودداري كنيد. گروهي ديگر از بادام ها نيز شكوفه هاي زيبايي مي دهند اما منجر به توليد ميوه نمي شوند. اين دسته از بادام ها نيز فقط به منظور زيبايي ظاهري كه دارند، پرورش داده مي شوند.
تمام اين توضيحات نشان مي دهد كه قبل از خريد نهال بادام بايد در مورد آن تحقيق و جست و جو كرد. كاشت درخت بادام منوط به كشورهاي خاورميانه بوده و در آب و هواي سرد رشد نمي كند.
كاشت درخت بادام و نحوه صحيح پرورش آن
كاشت درخت بادام منوط به مناطقي با شرايط آب و هوايي خاص مي باشد. براي پرورش درخت بادام بايد نكات لازم در رشد آن را در نظر داشته باشيد. در ادامه كليات كاشت اين درخت و روش هاي مراقبتي از آن را ارائه مي كنيم.
همان طور كه گفتيم براي كاشت درخت بادام بايد نكات متفاوت و نيز شرايط اقليمي را در نظر گرفت. كاشت اين درخت در حياط خانه هاي مسكوني نيز امكان پذير است و مي توان از محاسن اين درخت بهره برد. اگر قصد كاشت و خريد انواع نهال را داريد با ما همراه باشيد.
احداث باغ بادام
آب و هوا:
بادام در آب و هواي مديترانه اي با تابستانهاي گرم ،خشك و زمستانهاي معتدل، مرطوب بخوبي رشد مي كند. دماي بهينه براي رشد بين ?? تا ?? درجه سانتي گراد (?? و ?? درجه فارنهايت) و جوانه هاي درخت نيازسرمايي از ??? تا ??? ساعت زير ??? درجه سانتي گراد (???? ° F) براي شكستن خواب را دارند.
خاك:
درختان بادام در خاك با زهكشي خوب كاشته مي شوند. خاك داراي عمق مناسب بايد باشد. درختان بادام در انواع گوناگون خاك رشد مي كنند و مي تواند در خاك شني، لومي يا خاك رس خاك كاشته شوند. درختان بهترين رشد را در خاك با PH حدود ??? خواهد داشت، هر چند آنها خاك اسيدي، سطح PH خنثي و قليايي را نيز تحمل مي كنند. حفر گودال كاشت حدود دو برابر عميق تر و عريضتر از تراكم ريشه. گسترش ريشه در گودال و پوشش دهي مناسب ريشه و خاك در نزديكي تنه حدود هفت سانتي متر بايستي بالاتر از زمين اطراف باشد.
كاشت:
آماده سازي يك محل براي كاشت، تست مناسب خاك و ايجاد گودال گام اول است. بسته به نتايج، اصلاح خاك و ايجاد خاك يكنواخت با استفاده از ادوات كشاورزي در آماده سازي براي كاشت مي تواند انجام شود. انتخاب و طراحي يك سيستم آبياري قبل از كاشت. فاصله درخت بسته به محل، انواع بادام و طراحي شكل باغ تعيين مي گردد اغلب باغات در شكل مربع كاشته مي شوند. عرض بين رديف: ??-?? فوت (??? – ??? متر). فاصله درختان در هر رديف: ??-?? فوت (??? – ??? متر). طول رديف: متغير مي باشد. درختان بادام نياز به آفتاب كامل دارند، حداقل ? ساعت در روز، نور آفتاب بيشتر به معني شكوفه دهي بهتر مي باشد. رنگ كردن سمت جنوبي از تنه و شاخه هاي بزرگ با دوغاب آهك از درخت در ببرابر آفتاب سوختي محافظت خواهد كرد.
آبياري:
آبياري درخت يك بار در هفته در طول سال اول پس از كاشت لازم است. كاهش آبياري به هر دو تا چهار هفته در سال هاي بعدي انجام مي گيرد. تنظيم آبياري براي جلوگيري از غرق شدن ريشه در آب و اجازه يافتن خاك به خشك شدن
نحوه كاشت درخت بادام
براي شروع كاشت درخت بادام, ابتدا نهال را از مغازه خريداري كنيد. همچنين مي توانيد دانه تازه و فرآوري نشده را در خاك بكاريد. مكاني كه براي كشت بادام انتخاب مي كنيد، بايد آفتاب گير و از نظر نوردهي مناسب باشد. يعني امكان جمع شدن آب در اطراف ريشه ها وجود نداشته باشد.
ابتدا خاك و زميني كه مي خواهيد دانه را در آن بكاريد، شخم بزنيد. اين كار بافت خاك شما را نرم و سبك مي كند. آن گاه دانه را در عمق ??? تا ? سانتي متري بكاريد و روي آن را با خاك بپوشانيد.
بهتر است كاشت درخت بادام بدين روش را در فصل پاييز انجام دهيد. اين كار سبب مي شود دانه زير خاك، زمستان را به راحتي سپري كند و در فصل بهار جوانه بزند و سر از خاك بيرون آورد.
مكان كاشت دانه بادام را با صفحه مشبك سنگين بپوشانيد تا دانه هاي بادام شما از جويده شدن و خورده شدن توسط ساير جانوران در امان بمانند.
اگر به جاي كاشت بادام از نهال بادام استفاده كرديد و آن را از بيرون خريداري نموديد، بايد حفره اي را در باغ يا باغچه براي كاشت نهال ايجاد كنيد. اين حفره از گلوله ريشه نهال بايد بزرگ تر باشد. قبل از كاشت، كل خاك را شخم بزنيد تا خاك زير نهال سفت نباشد. همچنين در صورت تمايل مي توانيد در هنگام شخم خاك، كمي ماسه به آن اضافه كنيد. با اين كار، زهكشي خاك به خوبي انجام مي شود.
نهال را در همان عمقي بكاريد كه زمان خريد در همان عمق كاشته شده بود. بادام هايي نيز هستند كه خودلقاحي را به تنهايي انجام نمي دهند. بنابراين بايد چند نهال بادام را در كنار هم داشته باشيد تا درخت ميوه دهد. قبل از خريد اين موضوع را با فروشنده در ميان بگذاريد و از خريد نهالي كه به تنهايي ميوه نمي دهد، خودداري كنيد. اگر مي خواهيد چند نهال را در باغچه يا باغ بكاريد، بايد فاصله بين آن ها از يكديگر ? تا ? متر باشد.
مقدمات قبل از كاشت بادام
قبل از كاشت درختان بادام بايد بادشكن موثري ايجاد شود. براي اين كار مي توان از رديفهاي درخت و يا كمر بند حفاظتي مصنوعي استفاده كرد. بادشكن مصنوعي هزينه زيادي دارند ولي از همان موقع احداث قابل استفاده است در حاليكه كاشت درخت به عنوان بادشكن از سال سوم كه درختها بزرگ مي شوند موثر خواهد بود از بين بادشكن هايي كه براي بادام استفاده مي شوند درختان سرو بهتر از بقيه هستند. تقويت خاك : قبل از كاشت درخت بادام 200 كيلو ازت و 200 كيلو گرم فسفر در هر هكتار به زمين داده مي شود.
نحوهي كاشت درخت بادام
هنگام پرورش درختان بادام، بهتر است بدانيد كه اين درختان، خاك بيش از حد مرطوب را تحمل نميكنند و به شدت به سرمازدگي در بهار حساس هستند. بادام در زمستانهاي معتدل و مرطوب و تابستانهاي گرم و خشك در آفتاب كامل رشد ميكنند. اگر منطقهي شما اين پارامترها را نداشته باشد، بعيد است كه درخت بادام به شما ميوهاي بدهد.
علاوه بر اين، تعداد كمي از درختان بادام، خودبارور هستند و بنابراين براي توليد ميوه به گردهافشاني بين گلهاي نر و ماده نياز دارند؛ پس شما بايد حداقل دو درخت بكاريد. اگر محل كاشت درخت در سطح بالايي قرار داشته باشد، حتي ميتوانيد دو درخت بادام را در يك نقطهي واحد بكاريد؛ در اين حالت درختان با هم رشد ميكنند و بهم ميپيوندند و به گلها اجازه داده ميشود تا گردهافشاني كنند.
درختان بادام ريشهي عميق دارند و بايد آنها را در محيطهاي شني عميق، حاصلخيز و با زهكشي مناسب كاشت. درختان بادام بايد با فاصلهي ? تا ? متر مربع از هم كاشته شوند و عليرغم اينكه درختان به خشكي مقاوم هستند، بايد آبياري شوند. استفاده از نيتروژن و كود آلي، به رشد آنها كمك ميكند. اين درختان نياز زيادي به پتاسيم و فسفر دارند.
براي كاشت درخت بادام، حفرهاي بيشتر از عمق لازم حفر كنيد و مطمئن شويد كه ريشهها بهراحتي در عمق حفره قرار ميگيرند، ريشه هاي نهال را قبل از كاشت صاف كرده و ناحيه پيوند شده را ?? تا ?? سانتي متر بالاي خاك قرار دهيد. پس از عمليات كاشت، نهال ها را به صورت عميق آب دهيد. درصورتيكه محيط زندگي شما بادخيز است، ميتوانيد نهال بادام را به يك ستون يا تكيهگاه (قيم) ببنديد اما پس از گذشت حدود يك سال، تكيهگاه آن را برداريد تا درخت رشد مناسبي داشته باشد.
دقت كنيد كه قبل از كاشت، بايد به ريشهها به اندازهي كافي آب داده شود. اطمينان حاصل كنيد كه ريشهها قبل از قرارگرفتن در زمين، كاملاً مرطوب هستند تا منجر به شروعي خوب براي رشد آنها شود. حفرهاي كه براي ريشه ايجاد ميكنيد بايد براي جاي گرفتن كل ريشه گسترده و عميق باشد، بهطوريكه ريشه خم نشود. مانند بسياري از درختان خشكباري، بادام نيز نسبت به دستكاري ريشه حساس است؛ بنابراين هرگز نبايد آنها را كوتاه كرد و يا آنها را مجبور كرد داخل سوراخي جايداده شوند كه به اندازهي كافي بزرگ نيست. تا همان اندازهاي كه هنگام شكلگيري نهال در خاك قرار داشته را بايد در خاك قرار دهيد. بايد تفاوت رنگ قابلتوجه بين ريشهها و بقيهي گياه را ببينيد كه نشان ميدهد كدام قسمت بايد در خاك مدفون باشد. اين موضوع براي گياهان ريشهاي برهنه و درختان گلداني يكسان است.
هنگام پركردن حفره، خاك بايد كاملاً در اطراف ريشه فشرده شود. پس از دوباره پرشدن حفره، بايد به نهال خود حدود ? ليتر آب بدهيد تا در خانهي جديد خود قرار بگيرد. در اين مرحله ميتوانيد با افزودن مقداري كود حاوي فسفر بالا، به ريشه هاي درخت خود كمي نيرو بدهيد. اگرچه بهتر است در صورت كاشت در پاييز، تا بهار صبر كنيد و سپس كوددهي را انجام دهيد.
نگه داري از درخت بادام
در سال اول كاشت درخت بادام, بايد به نهال بسيار آب دهيد. به گونه اي كه در طي تابستان و گرما، هفته اي يك مرتبه آن را غرق آب كنيد. همچنين مي توانيد به نهال خود، تقويت كننده اي استاندارد بدهيد. هر چند وقت يك بار نهال را از نظر آفات شامل كرم ها، شته ها و… چك كنيد. در صورت ضرورت مي توانيد اين آفات را با صابون هاي حشره كش استاندارد كنترل كنيد. شكوفه هاي بادام بسيار شيرين هستند و از اين رو زنبورهاي بسياري را به سمت خود جذب مي كنند. بنابراين نگران زياد شدن زنبورها در اطراف بادام نباشيد. اين همان اتفاق خوبي است كه بايد براي درخت شما بيفتد.
براي درخت بادام يك عفونت قارچي وجود دارد. درخت بادام در طي اين عفونت، برگ هايش قهوه اي شده و به سمت بالا برمي گردد. در صورت رويت چنين نشانه هايي، بدون درنگ برگ هاي آلوده را بكنيد و از درخت بادام حذف كنيد. سوزاندن اين برگ ها نيز ايده خوبي براي جلوگيري از رشد قارچ ها مي باشد. هر برگ افتاده در اطراف درخت را با وسيله اي مانند چنگك جمع كنيد. اگر موفق نشديد عفونت قارچي را كنترل كنيد، درخت بادام را بايد با بوراكس اسپري كنيد. اين شيوه براي درمان قارچ بسيار مناسب است.
هرس كردن مختصر و مرتب درخت بادام سودمند است و انجام نادرست آن خطرات و اشكالات زيادي را در پي دارد. هرس نامناسب ميتواند منجر به نابودي درخت بادام شود. بهتر است براي هرس آن از افراد متخصص كمك بگيريد.
نحوه آبياري درختان بادام
آبياري از مهمترين عمليات مرحله داشت درختان بادام است و موجب بهبود رشد و افزايش عملكرد مي شود زيرا مقدار بارندگي در فصل تابستان در مناطق كشت بادام كافي نيست كيفيت آبياري نيز اهميت زيادي دارد آبي كه حاوي مقدار زيادي نمك است بخصوص در خاكهاي رسي كم عمق نبايد براي آبياري استفاده شود. درختان بادام نبايد با روش آبياري باراني آبياري شوند زيرا برگ هاي بادام نسبت به نمك خيلي حساس است. روشهاي معمول آبياري در درختان بادام، آبياري سطحي و آبياري قطره اي هستند از آبياري قطره اي معمولاً در زمينهاي ناهموار استفاده مي شود.بايد توجه داشت كه در صورت عدم وجود زهكش مناسب خاك و غوطه ور شدن ريشه هاي درخت در آب به مدت طولاني باعث پوسيدگي ريشه هاي درخت بادام خواهد شد.
نحوه برداشت بادام
ميوه هاي بادام را مي توان به صورت سبز (چغاله) و يا خشك برداشت كرد . ميوه هاي بادام رقم كاغذي (پوست نازك) نيز در مرحله سبز به منظور مصرف مستقيم برداشت مي شود. برداشت ميوه هاي خشك از نيمه دوم مرداد تا اواخر مهر صورت مي گيرد. ميوه هاي بادام در باغاتي كه آبياري نمي شوند زودتر از باغاتي كه آبياري مي شوند مي رسند. در باغات جديد بادام كه به صورت مكانيكي برداشت مي شوند موارد زير بايد رعايت شود. فاصله مناسب كشت ، فرم دهي مناسب درخت مثلاً فرم گلداني، مسطح بودن سطح زمين ، كاشت رقمي با عادت رشد عمودي ، دقت در تعيين تاريخ برداشت در ارتباط با زمان رسيدن و شرايط خاك به منظور جدا شدن بهتر ميوه هاي باغهاي بادام اغلب دو هفته قبل از برداشت آبياري مي شود.
سطح خاك بايد تا حد امكان صاف و عاري از علفهاي هرز باشد، درختها توسط دستگاه نيشكر تكان داده شده و ميوه ها بر روي زمين مي ريزند، سپس ميوه ها توسط دستگاههايي كه داراي بازوهاي مكنده هستند جمع آوري مي شود. مقدار عملكرد بادام در هر هكتار از يك تا دو تن (بدون پوست سبز) متغير است، كه به عمليات زراعي از جمله آبياري و نوع رقم بستگي دارد.
پس از برداشت بادام پوست سبز آن جدا مي شود.ماشين هايي كه براي بادام پوست سخت بكار مي روند براي بادام هاي پوست نازك و پوست كاغذي مناسب نيستند و در صورت استفاده از اين ماشين ها بايد تنظيم آنها عوض شود. سپس ميوه ها در معرض آفتاب به مدت 3 تا 4 روز خشك مي شوند تا مقدار رطوبت آنها به 8 تا 5/8 درصد كاهش يابد. احتمالاً در انبار نيز رطوبت ميوه ها حدود يك درصد كاهش مي يابد. نگهداري بادام هاي پوست نارك به علت كپك زدگي مشكل است.
نحوه هرس درخت بادام
در باغهاي قديمي هرس از طريق قطع شاخههاي خشك و پاجوشها انجام ميگيرد. در باغهاي جديد كه براساس اصول باغبانيكاشته شدهاند دو نوع هرس انجام ميشود :
- هرس شكل
هرس شكل بادام معمولاً جامي است.در رقمهايي كه شاخههاي آن تمايل به رشد افقي دارند درخت را پابلند ميگيرند و آنرا از 120 سانتيمتري قطع ميكنند ولي در رقمهايي كه شاخهها رشد عمودي دارند مانند رقم «محب علي» طول تنه را 60 تا 100 سانتيمتري ميگيرند. در سال دوم بالاترين جوانه روييده از پايين محل قطع را به عنوان جايگزين تنه اصلي انتخاب كرده و آن را بالاتر از بقيه شاخهها هرس ميكنند و بقيه شاخهها را در چهار طرف اين محور و كوتاهتر از شاخه جايگزين هرس ميكنند را حدود 30 سانتيمتر ميگيرند.
در سال سوم شاخههاي فرعي درجه يك را به طول30 سانتيمتر نگه ميدارند و بقيه شاخهها را سربرداري ميكنند. در سال چهارم اسكلت درخت تشكيل ميشود و ديگر سربرداري انجام نميگيرد.زمان انجام هرس اسفندماه و در هنگام خواب درخت است.
- هرس ساليانه
درخت بادام چندان نياز به هرس ساليانه ندارد و در هر دو تا سه سال يكبار شاخههاي خشك و نابجا و آفتزده قطع ميشوند البته پاجوشها هر ساله حذف شود.
- شنبه ۰۳ دی ۰۱ ۱۷:۰۳
- ۷۷ بازديد
- ۰ نظر